Список на градови во Финска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Финска има 113 населени места кои се нарекуваат град. Во 1977 година е отстранета административната разлика меѓу град, гратче и општина. Оттогаш се признават само општините, кои често се нарекуваат градови (фин. kaupunki) (швед. stad).

Секоја општина самостојно може да одлучи дали ќе го смени статусот на населено место од селска (фин. kunta) во градска општина.

Градови[уреди | уреди извор]

Хелсинки
Еспоо
Тампере
Вантаа
Турку
Оулу
Лахти
Куопио
Јувијаскјулија
Пори
Лапеенранта
Рованиеми
Јоенсуу
Микели
Порвоо
Арвенпаа
Грб Име Исто така познат како Област Основан Население (2010)[1]
Акаа Приканмаа 2007 13995
Алајарви Јужна Остроботнија 1986 8839
Алавус Алаво Јужна Остроботнија 1977 9509
Анјаланкоски Кименлааксо 1977 16754
Вааса Васа Остроботнија 1606 59587
Валкеакоски Пирканмаа 1963 20338
Вамала Пирканмаа 1965 16653
Вантаа Ванда Уусимаа 1974 200055
Варкаус Северна Савонија 1962 23585
Виитасаари Централна Финска 1996 7416
Вират Вирдоис Пирканмаа 1977 7775
Екенјас Тамисаари Уусимаа 1546 14724
Еспоо Есбу Уусимаа 1972 235809
Иисалми Иденсалми Северна Савонија 1891 22353
Икаалинен Икалис Пирканмаа 1977 7487
Јувијаскјулија Централна Финска 1837 130816
Јуливиеска Северна Остроботнија 1971 13571
Јулјојарви Пирканмаа 2004 25877
Иматра Јужна Карелија 1971 29351
Јоенсуу Северна Карелија 1848 57681
Јоутсено Јужна Карелија 2005 10829
Каарина Санкт Каринс Југозападна Финска 1993 22329
Калајоки Северна Остроботнија 2002 9278
Канкаанпаа Сатакунта 1972 12531
Канус Централна Остроботнија 1986 5884
Карис Караа Уусимаа 1977 9020
Каркила Хиогфорш Уусимаа 1977 9005
Каскинен Каскио Остроботнија 1785 1486
Кауниајнен Гранкулла Уусимаа 1972 8440
Каухава Јужна Остроботнија 1986 7956
Каухајоки Јужна Остроботнија 2001 14441
Кајани Кајна Каинуу 1651 38091
Кеми Лапландија 1869 22776
Кемиарви Кеми Треск Лапландија 1973 9009
Керава Керво Уусимаа 1970 32589
Кеуруу Кеуру Централна Финска 1986 11002
Китее Кидес Северна Карелија 1992 9650
Киурувеси Северна Савонија 1993 9585
Кокемаки Кумо Сатакунта 1977 9257
Кокола Карлебју Централна Остроботнија 1620 36599
Котка Кименлааксо 1878 65629
Коувола Кименлааксо 1960 30767
Кристинестад Кристиинанкаупунки Остроботнија 1649 7482
Кухмо Каинуу 1986 10019
Куопио Северна Савонија 1775 91039
Курика Јужна Остроботнија 1977 10500
Куусамо Северна Остроботнија 2000 17002
Куусанкоски Кименлааксо 1973 20065
Лајтила Летала Југозападна Финска 1986 8537
Лапеенранта Вилманстранд Јужна Карелија 1649 59092
Лапуа Лапо Јужна Остроботнија 1977 14113
Лахти Лахтис Пајат-Хаме 1905 98861
Лиекса Северна Карелија 1973 13405
Лојмаа Југозападна Финска 1969 13094
Ловииса Lovisa Источна Уусимаа 1745 7403
Лохја Лојо Уусимаа 1969 37153
Мариехамн Маарианхамина Оландски острови 1861 10922
Микели Санкт Микел Јужна Савонија 1838 48647
Манта Пирканмаа 1973 6473
Наантали Нодендал Југозападна Финска 1443 14026
Нилсија Северна Савонија 1998 6541
Нивала Северна Остроботнија 1992 10955
Нокиа Пирканмаа 1977 30013
Нурмес Северна Карелија 1974 8916
Њукарлебју Уусикаарлепју Остроботнија 1620 7406
Њарпес Њарпијо Остроботнија 1993 9445
Ориматила Пајат-Хаме 1992 14705
Оривеси Пирканмаа 1986 9448
Оулајнен Оулајс Северна Остроботнија 1977 8092
Оулу Улеобори Северна Остроботнија 1605 130526
Оутокумпу Северна Карелија 1977 7717
Пајмио Пемар Југозападна Финска 1997 10027
Паргас Парајнен Југозападна Финска 1977 12129
Паркано Пирканмаа 1977 12129
Пиикијо Пикис Југозападна Финска 7402
Пиексямяки Јужна Савонија 1962 20635
Пори Бјорнебори Сатакунта 1558 76275
Порвоо Борго Источна Уусимаа 1346 47553
Пудасјарви Северна Остроботнија 2004 9201
Пјахаарви Северна Остроботнија 1993 6213
Раахе Брахестад Северна Остроботнија 1649 22428
Рајсио Југозападна Финска 1974 24012
Раума Раумо Сатакунта 1442 36944
Риихимјаки Канта-Хаме 1960 27614
Рованиеми Лапландија 1960 58206
Сааријарви Централна Финска 1986 9932
Сало Југозападна Финска 1960 25555
Савонлина Њуслот Јужна Савонија 1639 27079
Сејнајоки Јужна Остроботнија 1960 36900
Сомеро Југозападна Финска 1993 9526
Суоненаоки Северна Савонија 1977 7698
Тампере Тамерфорш Пирканмаа 1779 213217
Торнио Торнео Лапландија 1621 22331
Турку Обу Југозападна Финска 1200-1300 175284
Улвила Улвсбју Сатакунта 1365 до 1558, подоцна во 2000 13693
Уусикаупунки Њустад Југозападна Финска 1617 16021
Форса Канта-Хаме 1964 17916
Хаапавеси Северна Остроботнија 1996 7547
Хаапајарви Аспсао Северна Остроботнија 1977 7845
Хамина Фредриксхамн Кименлааксо 1653 21756
Ханко Хангао Уусимаа 1874 9723
Харјавалта Сатакунта 1977 7694
Хејнола Пајат-Хаме 1839 20583
Хелсинки Хелсингсфорш Уусимаа 1550 588549
Хијвинкаа Хијвинге Уусимаа 1960 44463
Хујтинен Витис Сатакунта 1977 9018
Хјамеенлина Тавастехус Канта-Хаме 1639 47969
Јуанкоски Страомсдал Северна Савонија 1998 5464
Јувјаскилја Централна Финска 1837 84960
Јакобстад Пиетерсаари Остроботнија 1652 19561
Јамсја Централна Финска 1977 16165
Јамсјанкоски Централна Финска 1986 7423
Јарвенпаа Трескенда Уусимаа 1967 37730
Јахтјари Етсери Јужна Остроботнија 1986 6859
Енекоски Централна Финска 1973 20244

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. FINLAND: Major Municipalities, www.citypopulation.de