Прејди на содржината

Сентеш

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сентеш (унгарски: Szentes) — град во Унгарија. Сентеш по големина е трет град во кругот на Чонград. Според податоците од 2008 година, градот имал 29.444 жители.

Градот Сентеш се наоѓа во јужниот дел на Унгарија. Од првиот голем град, Сегед, градот е околу 50 км северно. Градот се наоѓа во централниот дел на Панонската рамнина, на реката Тиса.

Историја

[уреди | уреди извор]

Во Сентеш се одржувале три летни саеми, на 24 април 22 јуни и 21 септември.[1] Во Сентеш, во 1867 година, бродот „Ѓула“ кој бил во сопственост на Копач, бил натоварен со 6102 мери жито. Товарот што го вршел трговецот Хајдук заминувал за Сисак, по реката Сава.[2] На грчките трговци „од Македонија“ им било понудено да се населат во Унгарија, каде што во 18 век, нивните православни цркви биле изградени во Сентеш и Кечкемет. Во 1893 година, овде се крстил познатиот српски писател Милош Црњански.[3]

Население

[уреди | уреди извор]

Според проценките од 2017 година, во градот имало 27.266 жители.

Збратимени градови со Сентеш се:

  1. "Сербска пчела", Пешта 1837. године
  2. "Земунски гласник", Земун 1867. године
  3. "Политика", Београд 1923. године

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]