Прејди на содржината

Чонград

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чонград-Чанад
Csongrád-Csanád megye
Грб на округот
Регион Голема јужна котлина
Административен центар Сегед
Површина 4.262,68 км2
Население 424.139 (2008)
Густина на населението 99,5 /км2
Број на населени места 60
Мрежно место www.csongrad-megye.hu

Чонград-Чанад, (унгарски: Csongrád-Csanád megye) е еден од 19-те окрузи на Унгарија кој се наоѓа во јужниот дел на земјата, на двете страни од реката Тиза, на границата со Србија и Романија. Од унгарските окрузи граничи со Бач-Кишкун, Јас-Наѓкун-Солнок и Бекеш. Површината на округот изнесува 4.262,68 км2, а административен центар е градот Сегед.

После отоманската окупација во 1715 година округот бил скоро ненаселени, а густина на населението била помала од 5 луѓе на 1 km2. Во XVIII и XIX век, округот бил ренаселен со етнички Унгарци од релативно пренаселените северни и западни окрузи на Кралството Унгарија.[1] Сега округот е дом на 423,826 луѓе (од кои 216,936 живеат во урбаните населени места), а густината на населението е 100 луѓе на 1 km2. Во округот 95% од населението го сочинуват Унгарците.

  1. Changing ethnicities in Hungary (map+data+assay) (Károly Kocsis, Zsolt Bottlik, MTA Földrajztudományi Kutatóintézet, Budapest 2009, ISBN 978-963-9545-18-2, ISBN 978-963-9545-19-9)