Прејди на содржината

Калоча

Од Википедија — слободната енциклопедија

Калоча — град во округот Бач-Кишкун , Унгарија. Лежи 142 километри јужно од Будимпешта. Се наоѓа во мочурлива, но високо продуктивна област, во близина на левиот брег на реката Дунав. Историски гледано,градот имал поголема политичка и економска важност во минатото отколку денес.

Калоча е епископскиот поглед на еден од четирите католички архиепископи на Унгарија. Меѓу неговите згради се одлична катедрала , археепископска палата, астрономска опсерваторија , богословија за свештеници и колеџи за обука на наставници. Жителите на Калоча и нејзините широко распространети комунални земји се главно вработени во одгледувањето на пиперки , овошје, лен, коноп и житни култури, при фаќање на водни птици и риболов.

Калоча е еден од најстарите градови во Унгарија. Сегашната архиепископија , основана околу 1135 година, е развој на епархијата за која се вели дека е основана во 1000 година од страна на кралот Стефан I. Тоа многу страдало во текот на 16 век од инвазиите на отоманските војници, кои ја опустошиле земјата.

Голем дел од градот бил уништен од огнот во 1875 година, пред зградите да бидат изградени од повеќе огноотпорни материјали и кога многумина користеле отворени пожари за греење и готвење.

Историја

[уреди | уреди извор]
Катедралата Света Марија
Архиепископска палата

Барокниот провинциски град во Големата рамнина лежи приближно 118 километри јужно од Будимпешта на источната страна на Дунав. Градот е речиси стар колку самата унгарска држава. По освојувањето, племето на принцот Арапд се населило тука. Подоцна, заедно со Естергом , Калоча беше архиепископија основана од кралот Стефан во раните години на унгарската држава. Првиот архиепископ на градот бил Азтрик , кој ја донел круната на Стефан од папата. Во првата деценија од 11 век, била изградена првата црква. Во историјата на Унгарија во средниот век , некои генерали служеле како архиепископи. На пример, Угрин Цсак (архиепископ од 1219 до 1241) бил водач против татарите во Битката кај Мохи 11 април 1241 година. Друг значаен генерал бил Пал Томори (кој бил архиепископ од 1523 до 1526 година), водач на унгарската војска против Османлиите. Тој бил убиен во Битката кај Мохач .

Турците влегле во Калоча на 15 август 1529 година. Со луѓе од градот се распрснале, никој не ги одгледувал земјиштето, а статусот на архиепископија го изгубил значењето. Во 1602 година, унгарскиот калвинистички хаидук го запалил Калоча. По 148 години   годишно владеење, на 13 октомври 1686 година Турците го запалија замокот Калоцка и ги повлекоа своите трупи. Мирот беше одложен поради востанието против Хабсбурзите предводени од трансилванскиот принц Ференц Ракоци II.

Вработените архиепископи се обидоа да го зголемат населението и привлекоа нови жители. Кардиналот Имре Цаки (1710-1732) ги обнови земјиштето за Калоча и неговите соседи. Тие организираа голема територија (околу 23.000 хектари), вклучувајќи ги и мочуриштата, градините и лозовите насади во близина на Калоца.

Во 18 век, вилингажата го држеше земјиштето. Следната класа беа занаетчии и занаетчии. Првата повелба за основање беше спомената во 1737 година во Калоча. Во 1769 година во градот живееле вкупно 90 маринци и мажи. Поради свештенството и училиштата, населението имаше многу образовани луѓе. Калоча повторно стана центар во Унгарија, но не го врати својот раст пред османлиската инвазија и окупација.

Индустрискиот развој на XIX и XX век не дојде во Калоча. Железницата била изградена премногу доцна, во 1882 година. Понатаму, во 1886 година градот го изгубил својот ранг на градот, кој бил даден уште во 1921 година. Два големи архиепископи од вториот дел од 19 век ( Јозеф Кунц 1851-1866 и Лајош Хејналд 1867-1891 ) ги основаа училиштата, па Калоца ја задржа својата важност.