Мохачка битка (1526)

Координати: 45°56′29″N 18°38′50″E / 45.94139° СГШ; 18.64722° ИГД / 45.94139; 18.64722
Од Википедија — слободната енциклопедија
Мохачка битка
Дел од Османлиски војни во Европа
Османлиско-унгарски војни

Мохачка битка од Беталан Шекели
Датум 29 август 1526
Место Мохач, Барања, во близина на Будимпешта, Унгарија
Исход Османлиска победа; крај на Османлиско-унгарските војни, почеток на Османлиско-хабсбуршки војни
Завојувани страни
 Османлиско Царство Кралство Унгарија

Кралство Хрватска
Кралство Бохемија
 Свето Римско Царство
Баварија
Папска Држава
Кралство Полска

Команданти и водачи
Сулејман Величествениот Лајош II
Пал Томори
Горги Запола
Сила
~55,000-65,000[1][1][2]
 • 45,000 редовни
 • 10,000 нередовни
 • 160 топови
~35,000-40,000 (26,000 пристигнале на бојното поле) [1][2] канони (85 почетно)
Јанош Запола[3][4]'s 10,000, Хрвати, 5.000 Бохемци.
Жртви и загуби
1,500[1][2] ~ 14,000 до 20,000[1][2]

Мохачката битка се војувала меѓу Кралството Унгарија на чело со Лајош II и Османлиското Царство на чело со Сулејман Величествениот, на 29 август 1526 година. Османлиите издвојувале победа во битката.

Позадина[уреди | уреди извор]

Унгарците долго време биле во воен конфликт со Османлиите, кои извршиле инвазија во југоисточна Европа. Бракот на Лајош II со Марија Австриска во 1522 година го принудило кралството да се приближи кон Хабсбуршката династија. Ова ги принудило Османлиите да ја нападнат Унгарија. По одбивањето на Лајош да потпише договор, Османлиите решиле да нападнат. Во јуни 1526 година, османлиската армија тргнала кон Дунав.

Унгарската војска била поделена на три групи: во Трансилванија на чело со Јанош Заполски, главната група која ја предводил самиот крал и една мала г рупа под раководство на Кристоф Франкопан.

Битка[уреди | уреди извор]

Пред да започне битката, додека Лајош бил во Будим, Османлиите успеале да заземат неколку градови и ги поминиле реките Сава и Дунав. Лајош поседувал околу 26.000 војници[5][6][7], наспроти 50.000 Османлии[8]. Битката траела околу два часа. Пресуден фактор во битката бил нападот на турската артилерија, која убила илјадници Унгарци. Повеќе од 14.000 унгарски војници загинале на почетокот од битката и приближен број на Турци[1][2]. Сепак, на крај, Османлиите победиле.

Победата не им дала голема сигурност на Османлиите. Битката го означила крајот на Кралството Унгарија.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Turner & Corvisier & Childs, A Dictionary of Military History and the Art of War, pp. 365–366 "In 1526, at the battle of Mohács, the Hungarian army was destroyed by the Turks. King Louis II died, along with 7 bishops, 28 barons and most of his army (4,000 cavalry and 10,000 infantry)."
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Minahan, One Europe, many nations: a historical dictionary of European national groups, p. 311 "A peasant uprising, crushed in 1514, was followed by defeat by the Ottoman Turks at the battle of Mohacs in 1526. King Louis II and more than 20,000 of his men perished in battle, which marked the end of Hungarian power in Central Europe."
 3. The nobleman arrived late in the day and retreated to claim the throne,
 4. Stephen, Turnbull (2003). The Ottoman Empire 1326 - 1699. New York: Osprey. стр. 49.
 5. Stavrianos, Balkans Since 1453, p. 26 "The latter group prevailed, and on 29 август 1526, the fateful battle of Mohacs was fought: 25,000 to 28,000 Hungarians and assorted allies on the one side, and on the other 45,000 Turkish regulars supported by 10,000 to 20,000 lightly armed irregulars."
 6. Nicolle, David, Hungary and the fall of Eastern Europe, 1000-1568, p. 13 "Hungary mustered some 25,000 men and 85 bore cannons (only 53 being used in actual battle), while for various reasons the troops from Transylvania and Croatia failed to arrive. The Ottomans are said to have numbered over twice as many — though this figure is exaggerated — and had up to 160 cannon."
 7. Molnár, A Concise History of Hungary, p. 85 "We know fairly accurately that his army, though numerically superior, was not more than double the size of the Hungarian army: 50,000 men against 25,000."
 8. Molnár, Miklós, A Concise History of Hungary, Cambridge University Press, 2001. p. 85 "We know fairly accurately that his army, though numerically superior, was not more than double the size of the Hungarian army: 50.000 men against 25,000…"

45°56′29″N 18°38′50″E / 45.94139° СГШ; 18.64722° ИГД / 45.94139; 18.64722