Битка кај Васлуј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Васлуј
Дел од Османлиско-молдавски војни
Османлиско-унгарски војни
Датум 10 јануари 1475
Место Блиску Васлуј, денеска во Романија
Исход Молдавска победа
Завојувани страни
Молдавија
Секелиs
Податотека:Orzelek2.gif Кралство Полска
Кралство Унгарија
Османлиско Царство
Влашка
Команданти и водачи
Регион Молдавија Стефан III од Молдавија

Османлиско Царство Хадан Сулејман Паша
Сила
40.000 Молдавци
5.000 Секели
2.000 Полјаци
1.800 Унгарци
20 топови
~ 60.000 - 80,000
17.000 Власи
20.000 Бугари
Жртви и загуби
непознато 40.000+

Битката кај Васлуј се одвила на 10 јануари 1475 година помеѓу Стефан III од Молдавија, заедно со христијанските сојузници од Кралство Полска и Кралство Унгарија од една страна и Османлиското Царство од друга страна. Османлиската војска броела околу 120.000 војници наспроти околуј 40.000 христијански наемници[1].

Христијанските сојузници оствариле голема победа. Битката била опишена како најголема победа на христијанството против исламот дотогаш[2]. Мара Бранковиќ, сопруга на Мурат II, на венецијанскиот пратеник изјавила дека таа битка била една од најкатастрофалните за Османлиите[3] . Кралот Стефан III од Молдавија подоцна од страна на папа Сикст IV бил награден со титулата "Verus christiane fidei aletha" (вистински заштитник на христијанската вера).[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kronika Polska mentions 40,000 Moldavian troops; Gentis Silesiæ Annales mentions 120,000 Ottoman troops and "no more than" 40,000 Moldavian troops; the letter of Stephen addressed to the Christian countries, sent on January 25, 1475, mentions 120,000 Ottoman troops; see also The Annals of Jan Długosz, p. 588;
  2. The Balkans: A History of Bulgaria, Serbia, Greece, Rumania, Turkey
  3. Istoria lui Ştefan cel Mare, p. 133
  4. Saint Stephen the Great in his contemporary Europe (Respublica Christiana), p. 141

Координати: 46°37′N 27°43′E / 46.617° СГШ; 27.717° ИГД / 46.617; 27.717