Прејди на содржината

Битка кај Варна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Варна
Дел од the Османлиски војни во Европа
Османлиско-унгарски војни

од Жан Матејко
Датум 10 ноември 1444
Место блиску Варна, Бугарија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Кралство Полска
Кралство Унгарија
Влашка
Молдавија
Големо војводство Литванија
Папска Држава

Кралство Хрватска
Податотека:Lazarevic.jpg Србија
Податотека:Grb kosaca.gif Босна
Тевтонци (Прусија)

Османлиско Царство
Команданти и водачи
/ Владислав III од Полска Јанош Хунади

Фружин

Мурат II
Сила
~ 20,000 ~ 60,000
Жртви и загуби
Армијата била речиси целосно уништена[1]

Битката кај Варна се случила на 10 ноември 1444 година, помеѓу отоманците предводени од страна на Мурат II, и крстоносците предводени од страна на кралот на Унгарија Јанош Хунади и кралот на Полска, Владислав III. Ова битка воедно е и последен опит Отоманското Царство да биде протерена од Балканскиот Полуостров, како и една од последните во т.н. Крстоносни војни.[2][3]

Битката завршила со огромна победа на Османлиите, а во борбата загинал кралот Владислав и папскиот кардинал Јулијан. По ова борба, Османлиското Царство го зазела и Цариград во 1453 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The last centuries of Byzantium, 1261-1453, Donald MacGillivray Nicol, page 363, 1993
  2. Bodnar, Edward W. Ciriaco d'Ancona e la crociata di Varna, nuove prospettive. Il Veltro 27, nos. 1-2 (1983): 235-51
  3. Halecki, Oscar, The Crusade of Varna. New York, 1943