Битка кај Петроварадин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Петроварадин
Дел од Османлиско-австриска војна (1716–1718)

Битката кај Петроварадин
Датум 5 август 1716
Место Петроварадин
Исход Хабсбуршка победа
Завојувани страни
 Хабсбуршка Монархија (со сили од Унгарија и Хрватска)[1]  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Евген Савојски Силахдар Дамат Али-паша
Сила
~83,300 (41,000 Австријци, 42,000 унгарци и хрвати[2]) ~120,000-150,000
Жртви и загуби
3,027 3,000-6,000

Битката кај Петроварадин се одвила помеѓу Османлиското Царство од една и силите на хабсбуршката монархија од друга страна, на 5 август 1716 година кај Петроварадин, денеска во Србија. Битката е дел од Османлиско-австриска војна. Во битката, сојузничките христијански сили им нанеле пораз на Османлиите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Liptai Ervin: Magyarország hadtörténete (Military history of Hungary), Zrínyi Katonai Kiadó (Zrínyi Military Publisher), Budapest 1985. 1985. ISBN 9633263379
  2. Military History of Hungary, Zrínyi Military Publisher, 1984.