Прејди на содржината

Отоманско-хабсбуршки војни

Од Википедија — слободната енциклопедија

Отоманско-хабсбуршките војни претставуваат серија од конфликти помеѓу Отоманското Царство и Хабсбуршките династии во Австрија, Шпанија, како и Светото Римско Царство и кралството Унгарија.

Војните главно се одвивале на територијата на денешна Унгарија. Во почетокот, Отоманците забележиле огромни успеси, и стигнале дури до Виена, каде биле поразени.