Капикулу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Капикулу ({{lang-ota|قپوقولو اوجاغی} или „робови на Портата“} — заедничко име за војската на отоманските султани. Ги вклучувала пешадискиот корпус на јаничарите, како и Шестте дивизии на коњаницата. За разлика од провинциските тимари, капикулу претставувале професионална војска, која претежно била регрутирана преку системот на девширме. Тие го формирале ’рбетот на отоманската армија за време на нејзиниот класичен период, од 15 век до укинувањето на редот за време на реформите во Танзиматот во 19 век.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Uyar, Mesut; Erickson, Edward J. (2009). A Military History of the Ottomans: From Osman to Atatürk. ABC-CLIO. ISBN 978-0-275-98876-0.