Битка на Фурмантера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Battle of Formentera (1529)

Османлиска галија од 1543 г.
Датум 1529
Место Фурмантера
Исход алжирска победа
Завојувани страни
Шпанија Шпанско Царство Алжирски Пашалак
Команданти и водачи
Родриго Портуондо  Ајдин Рејс
Сила
8 галии помала флота
Жртви и загуби
7 запленети галии; поробени преживеаните војници. Ослободени 1000 муслимански галиски робови. непознато

Битка на Фурмантера — поморска битка одиграна на 20 октомври 1529 година помеѓу флотата на Османлиското Царство под раководство на Ајдин Рејс и силите на Шпанското Царство кои биле распоредени на островот Фурмантера, во близина на Ибица[1][2].

Хабсбуршкиот цар Карло V испратил мала шпанска флота од осум галии под раководство на Родриго Портундо, за да ги елиминира муслиманските бродови кај Алжир. Во битката Родриго Портундо бил убиен, а сите осум галии биле заробени. Неговите војници биле земени како робови во неодамна освоениот Алжир.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pillaging the empire: piracy in the Americas, 1500-1750 by Kris E. Lane p.15 [1]
  2. Garnier, p.27