Опсада на Малта (1565)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Малта
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Siege of malta 1.jpg
Опсадата на Малта  )
Датум 18 мај - 11 септември 1565
Место Малта
Исход Победа на Малтешкиот ред
Завојувани страни
Fictitious Ottoman flag 4.svg Османлиско Царство Flag of the Order of St. John (various).svg Малтешки ред
Flag of Cross of Burgundy.svg Шпанска империја

Civil Ensign of Malta.svg

Команданти и водачи
Лала Кара Мустафа-паша
Пијале-паша
Тургут Рејс
Салих Рејс
Улиџ Али Рејс
Flag of the Order of St. John (various).svg Jean de Valette
Гонзалес де Мегран
Мелхиор де Роблес
Колонел Мас
Сила
22,000-48,000 6,100-8,500
Жртви и загуби
<25,000-35,000
2,500 војници
7,000 цивили
500 робови

Опсадата на Малта (исто така позната како Големата Опсада на Малта) се одвила во 1565 година кога Османлиското Царство го нападнала островот. Витешкиот ред на Малта победил во опсадата. Оваа опсада и битка е една од најоспоруваните во историјата. По Битката започнала нова фаза на шпанската доминација на Средоземјето.

Кон крајот на 1522 година, османлискиот султан Сулејман Величествениот успеал да го протере Малтешкиот витешки ред од Родос по шестмесечна опсада. во периодот од 1523-1530 година, редот немал своја матична земја. На 26 октомври 1530 година, царот на Светото Римско Царство, Карло V решил дека е потребно повторно редот да се премести. Така, тие се преселиле во Малта, а како возврат витезите требало да застанат на негова страна во војната против Османлиите. Витезите ја прифатиле понудата. Многу бргу, редот новата земја ја претвориле во база која служела за пленување на османлискиот поморски превоз. Позицијата на островот во центарот на Средеземно Море го правил стратешки важен, како порта помеѓу истокот и западот.

Во 1551 година, османлискиот адмирал Тургут Рејс заедно со Синан-паша одлучиле дека е потребно да биде заземан островот. Муслиманските сили во тоа време извршиле инвазија во островот, чија сила изнесувала околу 10.000 војници. Сепак опсадата не била успешна и Османлиите се преместиле на островот Гоцо.

По битката односно падот на Џебра, прашање н а време било кога ќе се нападне Малта. Со сила од околу 50.000 војници била нападната Малта. сепак, во крајна сметка островот бил одбранет а Османлиите имале жртви од околу 25.000-35.000 војници.