Артилерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Француска артилерија во Сараево

Артилерија е род од војската чие основно вооружување се топовите. Сите воени орудија што му нанесуваат удари на непријателот од голема далечина всушност претставуваат артилерија. Ракети за против-воздушна одбрана исто така спаѓаат под категорија на артилеријата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Војна

Александар III МакедонскиАлександар СуворовТенк Т-34

Воена историја по доба
Портал „Војна“