Воена стратегија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Воена стратегија е надмудрување на непријателите на бојното поле. Воената статегија ја покажува умешноста на војување на водачите во војната, кој има подобро замислена стратегија секугаш ќе биде чекор понапред од непријателот, таа може да биде од офазивни и дефазивни размери, полна со заседи и неочекувани, непредвидливи потези.

Поимот во современи услови го губи значењето што го имал во античкиот период на војување, па сè до 12. век. Во античко време со добрите однапред смислени стратегии, со добро организирани формации на војската секугаш се доваѓало до големи успеси, тоа е и одлик на големите војсководци.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Black, Jeremy, Introduction to Global Military History: 1775 to the present day, Routledge Press, 2005.
 • Chaliand, Gérard, The Art of War in World History: From Antiquity to the Nuclear Age, University of California Press, 1994.
 • Gartner, Scott Sigmund, Strategic Assessment in War, Yale University Press, 1999.
 • Heuser, Beatrice, The Evolution of Strategy: Thinking War from Antiquity to the Present (Cambridge University Press, 2010), ISBN 978-0-521-19968-1.
 • Matloff, Maurice, (ed.), American Military History: 1775-1902, volume 1, Combined Books, 1996.
 • Wilden, Anthony, Man and Woman, War and Peace: The Strategist's Companion, Routledge, 1987.
 • Carpenter, Stanley D. M., Military Leadership in the British Civil Wars, 1642-1651: The Genius of This Age, Routledge, 2005.
 • D'Aguilar, G.C., Napoleon's Military Maxims, free ebook, Napoleon's Military Maxims.
 • Heuser, Beatrice: "Victory in a Nuclear War? A Comparison of NATO and WTO War Aims and Strategies", Contemporary European History Vol. 7 Part 3 (November 1998), стр. 311–328.
 • Holt, Thaddeus, The Deceivers: Allied Military Deception in the Second World War, Simon and Schuster, June, 2004, hardcover, 1184 pages, ISBN 0-7432-5042-7.
 • Tomes, Robert R., US Defense Strategy from Vietnam to Operation Iraqi Freedom: Military Innovation and the New American Way of War, 1973–2003, Routledge Press, 2007.