Сердар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сердар — активна воена и почесна титула.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Претставката сер потекнува од персиски и значи глава, а наставката дар на арапски значи родољуб.

Зборот сердар во јужнословенските области е преземен од турскиот јазик, каде што сердар или сирдар значи прворангиран воен командант. Во Отоманското Царство тоа било титула на јаничарски командант во некои нахии, но и врховен војсководец на воени поход назначен од султанот.[1] Во јужнословенските краеви под османска власт називот сердар означувал војвода, воен заповедник, а во венециска Далмација, сердар бил нижи официрски чин. Во Индија и Авганистан, сердарот е племенски поглавар или дворски достоинственик.[1] Таа титула често се наследувала во исто семејство.[1]

Синоним за сердар во 18 век бил чинот генерал.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Hrvatska enciklopedija: serdar, pristupljeno 14. studenoga 2015.