Савоја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Позицијата на Савоја во Европа
Знаме на Савоја

Савоја ( француски: Savoie , италијански: Savoia ) е регион на Франција. Опфаќа приближно територија на западните Алпи помеѓу Женевското Езеро на север и Дофена на југ.

Историското подрачје на Савоја било создадено како феудална територија на семејството Савоја од 11-ти до 14 век. Денес, оваа историска територија е поделена помеѓу Франција, Италија и Швајцарија.

Официјално е поставена 1003 година од Рудолф III од Бургундија, династијата Савој станала династија со најдолго владеење во Европа. Таа управувала со округот Савој до 1416 година, а потоа во војводството на Савој од 1416 до 1714 година.

Територијата на Савој била споена со Франција во 1792 година за време на Првата Француска Република, пред да биде вратена во Кралството Пиемонт-Сардинија во 1815 година. Савој, заедно со округот Ница, конечно бил споен од Франција на референдум за време на Второто француско царство, како дел од политичкиот договор (договорот од Торино ) помеѓу францускиот император Наполеон III и кралот на Сардинија, Виторио Емануел Втори, кој го започнал процесот на италијанското обединување. Династијата на Виторио Емануел, династијата на Савој, ги задржала своите територии во Пиемонт и Лигурија и станала владејачка династија на Кралството Италија. Во модерната Франција, Савој е дел од регионот Оверген-Рона-Алпи. По нејзината анексија кон Франција во 1860 година, територијата на Савој беше административно поделена на два одделни оддели, Савои и Хаут-Савои.

Традиционалниот главен град останува Шамбери (Цимбери), на реките Лејс и Албане, домаќин на замокот на Домот на Савој и сенатот Савојард. Државата вклучуваше шест окрузи:

  • Савои Праре, понекогаш познат како Дукал Савој (главен град Камбери)
  • Чаблај (главен град Тонон-лес-Бејнс)
  • Фаучигну(главен град Боневил)
  • Тарентасе(главен град Мутиери)
  • Моуриен (главен град Сен-Jeanан-де-Мауриен)
  • Геневоис(главен град Анеси)

Во последниве години, поттикнато од малото сепаратистичко движење Савојард, многу внимание беше насочено кон сомневање на валидноста на анекцијата од 1860 година. На пример, Лига Савоисиене го отфрла Договорот од Торино и последователниот плебисцит како ништовен, тврдејќи дека плебисцитот не ги исполнува стандардите за слободно и фер гласање. Денес, историчарите генерално признаваат дека плебисцитот од 1860 година имал нерегуларности, но потврдуваат и дека инструментот за анексија бил Договорот од Торино, а не плебисцит, чија главна цел била да демонстрира поволно јавно мислење во Савој за анексија по потпишувањето на договорот. Во интервјуто за весникот „Ле Дауфине Либере“, Силваин Милбах, историчар на Универзитетот во Савој, гласањето го квалификува како Наполеон, но исто така тврди дека потполно слободно и фер гласање не би го сменило драматично резултатот, бидејќи мнозинството на Савојјарите посака да стане Французин. Ова е денес официјалниот став на Генералниот совет на Савоја.