Список на отомански опсади

Од Википедија — слободната енциклопедија

Подем (1299–1453)[уреди | уреди извор]

Настан Дата Резултат
Освојување на островот Имрали и почеток на отоманското присуство во Мраморно Море 1308
Освојување на Муданија од страна на отоманските Турци и првото отоманско присуство во Тракија 1321
Освојување на стратешкиот пристаништен град и заливот Гемлик на Мраморно Море 1333
поморска победа на Умур Бег против Византија 1334-1348
Освојување на Ускудар и Кадикој од анадолската страна на денешен Истанбул 1352
Прво отоманско присуство во Атика, Мореа и Јадранско Море 1372
Освојување на Македонија 1373
Освојување на Солун 1387
Освојување на јужна Бугарија и северна Романија 1389
Прва опсада на Цариград 1390
Хиос, Атика и Мореа 1390-1391
Освојување на јужна Албанија и Црна Гора 1392
Влегување во Мореа 1394
Втора опсада на Цариград 1395
Освојување на Албанија 1396
Освојување на неколку подрачја на Егејот во денешна Грција 1397
Трета опсада на Цариград 1397
влегување во тесалија, Мореа, Албанија и Епир 1397-1399
Четврта опсада на Цариград 1400
Освојување на неколку острови во Егејското Море 1415-1416
Освојување на Самсун 1417
Петта опсада на Цариград 1422
Повторно освојување на Албанија 1423
Османлиско-венецијанска војна 1423-1430
Освојување на Синоп 1424
Освојување на Изник 1426
Заземање на Солун 1430
Заземање на Мореја 1446
Обид за заземање на Албанија (видете Опсада на Кроја (1450)) 1448-1450|
Заземање на Цариград 1453

Проширување[уреди | уреди извор]

Настан Дата Резултат
Освојување на Додеканези 1454
Освојување на Требизонт 1461
Освојување на неколку острови од Џенова во Егејско Море 1462
Отоманско-венецијанска војна 1463–1479
Освојување на Кроја (видете Опсада на Кроја (1466) и Опсада на Кроја (1467)) 1466
Опсада на Негрофонт 1470
Опсада на Скадар Архивирано на 10 март 2010 г. 1474
Освојување на Крим 1475
Освојување на венецијанските територии во Албанија 1477 1478
Лепанто 1477 1478
Инвазија на Отранто 1480
Опсада на Родос 1480 1481
Малага во Шпанија 1487
Балеарски острви, Корзика и Пиза 1487 1490
Елче, Алмерија и Малага 1490 1495
Гулф 1496
Освојување на Црна Гора 1499
Османлиско-венецијанска војна 1499 1503
Опсада на Наварин 1499
Крф 1500
Заземање на Пијаноза 1501
Заземање на дел од Сардинија 1501
Пјомбино 1501
Андалузија 1501
Повторно освојување на Мореа 1503
Родос, Калабрија, Сицијлија и Андалузија 1505
Сицилија 1506
Лигурија 1508 1509
Капо Пасеро 1510
Оран и Алжир 1510
Реџо Калабрија 1511
Освојување на Молдавија 1512
Андалузија 1512
Алисанте, Малага 1513 1514
1514
1514
Освојување на Сирија 1516
Алжир 1516 1517
Елба и Лигурија 1516
Египет 1517
Капо Лимити, Калабрија 1517
Тулон 1519
балеарски острови 1521
Заземање на Родос од Малтешкиот ред 1522
Сардинија 1525
Капо Пасеро 1526
Кротон, Реџо Калабрија, Кастигнаном Месина, Тоскана, Кампанија 1526
Далмација, Хрватска, Славонија и Босна 1527
Италијански и шпански територии 1527
Шпанско-турска војна 1529
Пењон 1529
Андалузија 1529
Заземање на Кабрера 1530
Сицилија, балеарски острови, Марсеј, Лигурија, Сардинија 1530
Калабрија, Пуглија, Триполи, Шпанија, 1531
Сардинија, Бонифацио, Монтехристо, Елба, Месина 1532
Освојување на Тунис 1534
Сан Лусидо, Кетраро, Капри, Тунис 1534
реџо Калабрија, Вила Санта Луција, Фонди, терасина, Остија, Понца 1534
Капри 1535
Шпанија 1535
Клиска тврдина 1537
Сирос, Егина, Иос, Парос, Касос, Тинос 1537
Заземање на Отранто, Кастро 1537
Калабрија 1537
Битка кај Превеза 1538
Заземање на Херцег Нови 1538
Аден и Јемен 1538 1539
Диу 1538
1538
Османлиско-португалска војна 1538 1566
Крит 1538
Рисам, Скиатос, Скирос, Андрос и Серифос 1539
Опсада на Кастелнуово 1539
Катаро, Песаро, Крф, Крит 1539
Гозо, Пантелерија, Капраија и Србија 1540
Сицилија, Корзика 1540
Шпанско војна за Северна Африка 1541
реџо Калабрија, Месина, Ница, Антибес, Монако, Санремо 1543
Кампанија, Лацио, 1543
1544
Бонифацио во Корзика, таламон, Орбетело, Гросето, Монтијано, Форио 1544
Санремо, Керијал, Вадо Лигурем Пјомбино, Сардинија, Гозо, Пуцоли 1544
Каприја, Монтеродо, Корниглија, Рапало, Леванто, 1545
Шпанија, балеарски острови, Сицилија, Специја 1545
Мандија, Сфакс, Ал Мунастир во Тунис 1546
Лигурија, Сан Лоренцо 1546
Јемен 1547 1548
Гозо 1547
Малта, Сицилија, Корзика 1547
Заземање на Кастелмар 1548
рапало, Сан Фрутосо, Санремо, Корзика 1549
Мандија, Сфакс, Ал Мунастир во Тунис 1550
Сардинија, Корзика, Шпанија, Мандија, Тунис, 1550
Опсада на Триполи 1551
Гозо 1551
Landings at the Adriatic ports, Sicily, both islands of Malta 1551
Пораз на шпанско-италијанската флота во близина на Понца 1552
Оман и Катар 1552
Пентелерија, Понца, Маса Лубренс, Соренто, Нола, 1552
Агуста и Ликата во Сицилија, Таормина 1552
Освојување на Мароко 1553
Capture of Crotone and Castello in Calabria; Marciana Marina, Rio and Capoliveri in Elba.
Invasion of Corsica (Capture of Bonifacio, Bastia and Calvi).

Recapture of Pianosa and Capri.

1553
Сицилија, Сардинија, Порто Еркол, Пјомбино, Портофераио , 1553
елба и Корзика 1554
Далмација и Дубровник 1554
Пјомбино 1555
Паола и Санто Носето, Папулонија во Елба, Бастија во Корзија 1555
Капо Ватикано, Керамика, Сан Лусидо, Пјомбино 1555
Бергеги и Сан Лоренцо 1556
Лампедуза 1556
Каријати 1557
Таранто 1557
Гарјан, Мисратах, Тагиора, Џерба, Реџо Калабрија 1558
Амалфи, Торе сњл греко, Тоскана, Пјомбино, Шпанија 1558
Битка кај Џебра 1560
Стромболи, Гозо, 1561
Опсада на Оран 1562
Гранада и Неапол 1563
Малага, Оран, Лигурија, Сардинија, Ористано, Марселино 1563
Отоманска инвазија на Ачех 1565
Сан Елмо 1565
Опсада на Малта 1565
Битка кај Сигетвар 1566
Хиос 1566
Пуглија 1566
Ачех 1569
Суматра, Индонезија 1569
Битка кај Гозо 1570
Отоманско-венецијанска војна 1570–1571
Далмација 1571
Крф 1571
Битка кај Лепанто 1571
Пуглија 1573
Тунис 1574
Мароко 1574
Мароко 1578
Крим и делови од Украина 1584
Ланцароти 1585
Пораз на француско-малтешката флота во Левант 1609
Малта и Мореа 1614
Кадис и Лисабон 1616
Медеира 1617
Сасекс, Плимут, Девон, Корнвол и други грофовии во западна Англија 1625
Балтимор 1631
Азов 1642
Отоманско-венецијанска војна: 1645
Кизамо во Крит 1646
Заземање на Лундија во Бристол со сила од 40 бродови. 1655
Крај на Кримската војна 1666–1669
контрола врз Црно Море и реката Днепар 1680