Прејди на содржината

Отомански војни на Блискиот Исток

Од Википедија — слободната енциклопедија

Отоманските војни на Блискиот Исток ги опфаќа војните во Левант, Анадолија, Месопотамија и Кавказ.

Една од првите поголеми битки кои се одвиле на овие реони била во 1402 година во Битката кај Ангора. Во овие региони се одвиле голем број на битки, посебно во т.н. Отомански интерегнум, односно граѓанската војна која започнала помеѓу синовите на Бајазит I.

Селим I ги поразил на Мамелуците и освоил најголем дел од денешните современи земји Сирија, Либан, Израел и Египет, вклучувајќи го и светиот град Ерусалим, како и Каиро.