Османлиски војни во Европа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Османлиската империја (1683)

Османлиските војни во Европа биле војните помеѓу Отоманците и Европејците на европска територија. Исто така се нарекуваат Отомански и Турски војни во старите текстови.

Подем на Отоманската Империја[уреди | уреди извор]

Поврзано: Подем на Отоманската Империја
Osmanli-nisani.svg
Воена и
политичка историја
Подем на Отоманската Империја
Времетраење 154 години
# Султани 8

Подемот на Отоманската Империја (1299-1453) се однесува на периодот кој започнал со слабеење на Селџукскиот султанат кон почетокот на 14 век, а завршил со пропаѓањето на Византиската империја по падот на Константинопол во 1453 година. Војни во Европа се:

Територијално проширување[уреди | уреди извор]

Поврзано: Територијално проширување на Отоманската Империја
Osmanli-nisani.svg
Воена и
политичка историја
Територијално проширување на Отоманската Империја
Времетраење 230 години
# Султани 11

Територијално проширување на Отоманската империја (1453-1683) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по создавањето и подемот на империјата (1299-1453).

Отоманско-хрватски војни[уреди | уреди извор]

Отоманско-српски војни[уреди | уреди извор]

Сулејман Величествениот[уреди | уреди извор]

Поврзано: Сулејман Величествениот

Сулејман I е еден од најуспешните султани на Отоманската империја. Во западните земји е познат како Величенствениот а во источните како Законодавецот. На султанскиот трон се качил во 1520 година и владеел до 1566 година. Ги освоил најсветите муслимански градови Мека, Медина, Ерусалим, Дамаск и Багдад. Во август 1521 година била освоена речиси цела Србија. Во 1522 година бил заземен Родос. На 29 август 1526 година започнала Мохачката битка. Отоманците ги поразиле сојузничките христијански сили предводени од Лајош II. Победата сепак не им дала голема сигурност на Османлиите. Битката го означил крајот на Кралство Унгарија. Од 1541 година Сулејман го контролирал поголемиот дел до денешна Унгарија, како и Трансилванија, Влашка и Молдавија кои станале вазалства на султанот.

Стагнација[уреди | уреди извор]

Поврзано: Стагнација на Отоманската империја
Osmanli-nisani.svg
Воена и
политичка историја
Стагнација на Отоманската империја
Времетраење 133 години
# Султани 11

Стагнацијата на Отоманската империја (1683-1827) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по периодот на територијално проширување (1453-1683). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.

Пад[уреди | уреди извор]

Поврзано: Пад на Отоманската Империја
Osmanli-nisani.svg
Воена и
политичка историја
Пад на Отоманската Империја
Времетраење 82 години
# Султани 5

Падот на Отоманската империја (1828– 1908) претставува период од историјата на Отоманската империја кој следел по периодот на стагнација (1683–1827). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.

Распаѓање[уреди | уреди извор]

Поврзано: Распаѓање на Отоманската Империја
Osmanli-nisani.svg
Воена и
политичка историја
Распаѓање на Отоманската Империја
Времетраење 14 години
# Султани 2

Распаѓањето на Отоманската империја го опфаќа периодот од започнувањето на Младотурската револуција во 1908 година, до конечната поделба на империјата во 1922 година.

Балкански војни[уреди | уреди извор]

Терминот Балкански војни се однесува на две војни, што се случиле во Југоисточна Европа во 1912 и 1913 година. Првата балканска војна започнала на 8 октомври 1912 година кога Бугарија, Грција, Црна Гора и Србија (Види: Балкански сојуз), ја нападнале Османлиската империја. Војната завршила со потпишување на мировен договор во Лондон.

Втората балканска војна избила на 16 јуни 1913 година кога Бугарија, незадоволна од своите придобивки, ги нападнала своите поранешни сојузници, Србија и Грција. Војната завршила со потпишување на мировен договор во Букурешт.