Битка кај Плочник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Плочник
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 1386
Место Плочник
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Лазар Хребелановиќ непознато
Сила
непознато непознато

Битката кај Плочник се одвила во 1386 година по долината на река Топлица, недалеку од Плочник. Битката се водела помеѓу српските сили предводени од страна на Лазар Хребелановиќ и Османлиите предводени од Мурат I. Околу текот на битката денеска не постојат многу документи, но се знае дека во битката победиле Србите користејќи стрелци и коњаница. Со оваа победа, се одложила инвазијата на Османлиите во денешна Србија за неколку месеци.

Централен Балкан во 1373-1395 година. Битката се водела во близина на Прокупље

Од овде доаѓа и фактот што битката не била многу важна за Србите бидејќи истата година бил заземен Ниш, по кое навлегле и на територијата околу Хум, каде месното население го ограбиле.