Битка кај Крушевац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Крушевац
Дел од the Османлиски војни во Европа
Датум 1454
Место Крушевац
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија
Кралство Унгарија
Османлиско Царство
Команданти и водачи
Никола Скобалиќ
Đurađ Branković
Јанош Хунади
Фируз Бег
Сила
непознато 32,000[1]
Жртви и загуби
непознато непознато[2]

Битката кај Крушевац се одвила во текот на 1454 година помеѓу Османлиското Царство на чело со Мехмед II од една и сојузничките сили на Србија и Кралство Унгарија. Пред да започне битката, султанот кај реката Морава расположил армија од 32.000 војници на чело со Фируз Бег, со цел српските сили да не извршат противнапади. По започнувањето на битката, српските сили успеале да им нанесат тешки загуби на Османлиите. Голем број од нив биле заробени, вклучувајќи го и Фируз, и однесени во дворот на Српското деспотство. По ова, сојузничките сили започнале голема офанзива, зазимајќи го Ниш, Пирот и Видин.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Babinger, Franz, William C. Hickman and Ralph Manheim, Mehmed the Conqueror and His Time, (Princeton University Press, 1978), 110.
  2. Babinger, Mehmed the Conqueror and His Time, 110.