Битка на Трипојле

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка на Трипојле
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум ноември 1402
Место Трипојле, во близина на манастир Грачаница, Косово

result= Победа на Стефан Лазаревиќ

Завојувани страни
Српско деспотство Бранковиќ
Команданти и водачи
Стефан Лазаревиќ

commander2=династија Бранковиќ

Сила
непознато непознато
Ottoman troops from Suleiman[1]

Битка на Трипојле се одвила во текот на ноември 1402 година помеѓу Српското деспотство и династија Бранковиќ. Повод за битката била намерата на Бранковиќи, со помош на османлискиот султан да дојдат на власт во Србија. Сепак, тие доживеале пораз од страна на Стефан Лазаревиќ.[2]

Стефан Лазаревиќ и Ѓураѓ Бранковиќ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fine, John Van Antwerp, The Late Medieval Balkans, Vol.2, (University of Michigan Press, 1994), 502
  2. Fine, John Van Antwerp, The Late Medieval Balkans, Vol.2, 502.