Медина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медина
المدينة المنورة
Mестоположба
Координати

31°47′″N, 35°13′″E

Општи податоци
Име
- изворно
- други имиња

Медина
  المدينة المنورة
Medina
Медина ал-мунауара
Управа
Округ Ал Медина
Градоначалник Абдулазиз Ал- Хусеин
Географија
Површина 173,000 км2 km²
Надморска височина 608 m
Население
Население 1,300,000 (2007)
Колаж Медина Ал Мунавара

Медина (арап. المدينة المنورة) — град во Саудиска Арабија и седиште на покраината Медина. Медина е вториот свет град во исламот по Мека и место каде се наоѓа гробот на пророкот Мухамед во неговата џамијата. Исто така во Медина се наоѓа и првата џамијатана исламот која е попозната како “Куба“ Според пописот од 2006 година, вкупното население на градот е 1 300 000. Традиционално, како во Мека така и во Медина можат да влегуваат само муслимани.