Плоштина

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Површина)
Површините на овој квадрат и овој круг се исти.

Плоштина е величина која ја изразува површината на некој предмет.

Во математиката[уреди | уреди извор]

Единици[уреди | уреди извор]

Единици мерки за плоштина се:

квадратен метар = СИ изведена единица (во си системот)
ар = 100 квадратни метри
хектар = 10.000 квадратни метри
квадратен километар = 1.000.000 квадратни метри
квадратен мегаметар = 1012 квадратни метри

Британски единици дефинирани по метарот:

квадратна стапка = 0,09290304 квадратни метри
квадратен јард = 9 квадратни стапки = 0,83612736 квадратни метри
квадратна прачка = 30,25 квадратни јарди = 25,2928526 квадратни метри
акр = 160 квадратни прачки или 43,560 квадратни стапки = 4046,8564224 квадратни метри
квадратна милја = 640 акри = 2,5899881103 квадратни километри

Старите европски мерки за плоштина/површина сѐ уште се користат за некои лични работи (како огласи за продажба на земја)

квадратен фат = 3,34450944 квадратни метри
катастерски месечев акр = 1600? квадратни фата = 5755 квадратни метри

Корисни формули[уреди | уреди извор]

Најчести равенки за плоштина:
Облик Равенка Променливи
Квадрат и правоаголник и се страните на квадратот односно правоаголникот

(ширина и висина).

Триаголник и се основата односно висината.
Кружница r е полупречникот на кружницата.
Елипса и се голема полуоска и мала полуоска.
Сфера , или е полупречникот на сферата, односно е пречникот на сферата.
Трапез и се основите (паралелни страни), а е всината (растојанието помеѓу паралелните основи).
Цилиндар и се полупречникот, односно висината.
Бочна плоштина на цилиндар и се полупречникот односно висината.
Конус и се полупречникот, односно апотемата.
Бочна плоштина на конус и се полупречникот, односно апотемата.
Кружен отсечок и се полупречникот и аголот (во радијани).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]