Руско-турски војни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Капитулација на Турција во Никопол,
Николај Димитриев-Оренбургски, 1883

Руско-турска војна се однесува на некој од воените конфликти помеѓу Царска Русија и Отоманското Царство, а во поново време помеѓу Советскиот Сојуз и Турција:

Заземање на Азов од Рускиот цар Петар Велики
Руската флота после Битката за Атос,
Алексеј Богољубов
  • Руско-турска војна (1828-1829). Војната претставува дел од грчката војна за независност, се водела на два фронта: на Балканот и Кавказ. Руската армија со околу 100.000 војници ја преминала Добруџа и ги опседнала градовите Шумен, Варна и Силистра, била заземена Варна а подоцна и Силистра, после што ја премината Стара планина и била окупирана Тракија и навлегла во Едрене. Војната завршила со потпишување на мировен договор во Едрене според кој Грција добила независност, биле потврдени руските граници по текот на Дунав и Кавказ, Србија, Влахија и Молдавија добиле автономија, во рок од 18 месеци христијаните во Османлиската империја имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.