Прејди на содржината

Добруџа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Добруџа.

Добруџа (бугарски: Добруджа, руски: Dobrogea, од старословенски: Добротица) — историско-географски регион во Романија и Бугарија. Од 7 век целиот регион бил под бугарска власт, а во 1420 година потпаѓа под османлиска власт. Со Берлинскиот конгрес од 1878 Северна Добруџа потпаднала под романска власт. Во 1916, Бугарија ја одвоjува Добруџа од Романија со генерал Пантелеј Киселов. По Првата светска војна, која Бугарија ја загубила, целата Добруџа е присоединета кон Романија. Со Договорот од Крајова од 7 септември 1940 јужниот дел и е вратен на Бугарија.

Поврзано

[уреди | уреди извор]