Тракија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тракија помеѓу границите на Бугарија, Грција и Турција

Tракија (бугарски: Тракия, грчки: Θράκη, латински:Thracia или Threcia, турски: Trakya) — историски и географски регион во јужниот дел на Европа. Во раната антика „Тракија“ била земјата во која живееле Тракиjците — на север до реката Дунав, на исток до Црното Море, на југ до Егејското Море и на запад до реките Голема Морава и Вардар.[1] Денеска називот „Тракија“ ги опфаќа јужниот и југоисточниот дел од Бугарија (Северна Тракија), североисточниот дел на Грција (Западна Тракија) и европскиот дел на Турција (Источна Тракија). Бреговите на Тракија излегуваат на три мориња: Мраморното Море, Егеjското Море и Црното Море. Понекогаш во Турција Тракија се именува како Румелија.

Поголеми градови во Тракија[уреди | уреди извор]

Фрески од Казанлашката гробница
Границите на Тракија како римска провинција
Слика од античкиот тракиски град Перперикон, во близината на градот Крџали

Во Бугарија[уреди | уреди извор]

Во Грција[уреди | уреди извор]

Во Турција[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thrace, Britannica

Надворешни врски[уреди | уреди извор]