Поморие

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Pomorie location in Bulgaria.png

Поморие

Бугарија Бугарија

Население 14 600
(според 2006)
Површина ? 2
Регистарска ознака А (BG)
Административна поделба Бургаска област
Градоначалник Петар Златанов
Веб страна www.pomorie.org
Надморска висина 0 m
Координати: 42° 33′ С, 27° 39′ И

Поморие (бугарски: Поморие) е град во jугоисточниот дел на Бугарија. Се наоѓа во Бургаска област и е административен центар на општина Поморие.

Историја[уреди | уреди извор]

Антички монети на Поморие

Градот изникнува како древен грчки полис, наречен со името Анхиало во VIII век пр.н.е. Многу од жителите му биле Траки. Од древноста до денес е меѓу наjважните црноморски градови.

Особено голем расцвет достигнува во времето на Римската империја. Градот станува епископски центар и има свои монети. Од III-IV в. е и Тракиската куполна гробница - хероон покраj денешно Поморие.

Во IX в. Анхиало е дел од териториите на бугарската држава. Цар Симеон Велики се бори против византискиот напад на овие делови на Балканот. Симеон Велики и нанел историски пораз на Византиjа на реката Ахелоj. Поразот на Византијците во битката кај Анхиало го означил почетокот на бугарската моќ во Европа.

Малку познато е прабугарското име на Поморие - Тутхон. Од 1934 г. древното име Анхиало е заменето со Поморие.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Anhialo.info - туристички портал на Поморие

Info портал на Поморие

Веб страница на манастирот "Св. Георги" во Поморие