UTC+3

Од Википедија — слободната енциклопедија
UTC+03:00 - 2011: Портокалово (летно на сев. полутопка), Жолто (преку целата година), Светлосино - морски површини
Часовни појаси во Европа:
сино Западноевропско време (UTC+0)
Западноевропско летно време (UTC+1)
светлосино Западноевропско време (UTC+0)
црвено Средноевропско време (UTC+1)
Средноевропско летно време (UTC+2)
беж Источноевропско време (UTC+2)
Источноевропско летно време (UTC+3)
жолто Калининградско време (UTC+2)
зелено Московско време (UTC+3)
Со светли бои се обележани земјите кои не сметаат летно време: Алжир, Мароко, Тунис, Исланд, Белорусија, Русија и Турција.
Часовни појаси во Африка:
црно UTC−01: Зелено‘ртско време.
зелено UTC: Западноевропско време · Средно време по Гринич.
сино UTC+01: Средноевропско време · Западноафриканско време · Западноевропско летно време.
црвено UTC+02: Источноевропско време · Средноафриканско време · Западноафриканско летно време · Јужноафриканско стандардно време.
жолто UTC+03: Источноевропско летно време · Источноафриканско време.
сиво UTC+04: Маврициско време · Сејшелско време.
Шрафираните земји практикуваат летно сметање на времето
Време во Русија
UTC+2 MSK−1: Калининградско време
UTC+3 MSK: Московско време
UTC+4 MSK+1: Самарско време
UTC+5 MSK+2: Екатеринбуршко време
UTC+6 MSK+3: Омско време
UTC+7 MSK+4: Краснојарско време
UTC+8 MSK+5: Иркутско време
UTC+9 MSK+6: Јакутско време
UTC+10 MSK+7: Владивосточко време
UTC+11 MSK+8: Средноколимско време
UTC+12 MSK+9: Камчатско време

UTC+03:00 — назнака на временско отстапување за три часа понапред (+03) од UTC. По стандардот ISO 8601, истото се запишува како 2024-04-23UTC20:09:07+03:00. Ова време се користи во:

Како стандардно време (преку целата година)[уреди | уреди извор]

Источноафриканско време[уреди | уреди извор]

Напредно источноевропско време (EEFT) или поисточно европско време (FET)[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од септември 2011, следниве подрачја во источна Европа го користат UTC+3 во текот на целата година:

Стандардно арабиско време[уреди | уреди извор]

Стандардното арабиско време (AST) се користи во некои земји на Блискиот Исток. Бидејќи овој часовен појас претежно лежи во подрачјето на екваторот, денот трае приближно исто во текот на целата година, и затоа земјите не користат летно сметањ на времето. Ова време се користи во следниве земји:[1]

Како стандардно време (само зиме на сев. полутопка)[уреди | уреди извор]

Поранешно московско време (до 27 март 2011); сега UTC+4.[2]

Како летно време (само лете на сев. полутопка))[уреди | уреди извор]

Источноевропско летно време - правила на ЕУ[уреди | уреди извор]

Близок Исток - разни други правила[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „AST – Стандардно арабиско време“. timeanddate.com. Посетено на 31 август 2011. (англиски)
  2. „Русија го укина зимското време“. Timeanddate.com. 2 август 2011. Посетено на 26 март 2011. (англиски)