UTC+01:24

Од Википедија — слободната енциклопедија

UTC+01:24 - ознака за временско отстапување од UTC од +01:24. Во ISO 8601, споменатото време би било запишано како 2020-10-13T08:14:04+01:24.

Историја[уреди | уреди извор]

Времето што одговара на тоа поместување било локалното средно време на варшавскиот меридијан и било познато и како варшавско средно време.

Од раниот XIX век, тој обично се користел за мерење на време во земјите на поранешниот Полско-Литванската државна заедница.

На 5 август 1915 година, Варшава се префрлила на средноевропско време, а остатокот од Полска набргу го следел примерот.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]