UTC+00:20

Од Википедија — слободната енциклопедија

UTC+00: 20 - ознака за временско отстапување од UTC од +00:20.

Историја[уреди | уреди извор]

UTC+00:20 се користело во Холандија од 1 мај 1909 до 16 мај 1940 година. Било познато како амстердамско време или холандско време.

Точниот часовен појас бил GMT +0ч 19м 32,13с до 1 јули 1937 година, кога било поедноставено на GMT +0ч 20 м. Кога Германија ја окупирашла Холандија во Втората светска војна, било усвоено берлинско време, и ова било задржано оттогаш.

Причината за специфичното отстапување на +0ч 19м 32,13с било дека часовниот појас бил сосредочен на средното сончево време на Вестерторен (4 ° 53' 01,95" ист. должина), кулата на црквата Вестеркерк во Амстердам.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]