UTC+08:00

Од Википедија — слободната енциклопедија
Часовниот појас со жолто (цела година, сите места), светлосино - морски површини
Време во Русија
UTC+2 MSK−1: Калининградско време
UTC+3 MSK: Московско време
UTC+4 MSK+1: Самарско време
UTC+5 MSK+2: Екатеринбуршко време
UTC+6 MSK+3: Омско време
UTC+7 MSK+4: Краснојарско време
UTC+8 MSK+5: Иркутско време
UTC+9 MSK+6: Јакутско време
UTC+10 MSK+7: Владивосточко време
UTC+11 MSK+8: Средноколимско време
UTC+12 MSK+9: Камчатско време
Време во Индонезија:
  UTC+07:00 — западноиндонезиско време
  UTC+08:00 — средноиндонезиско време
  UTC+09:00 — источноиндонезиско време
Време во Австралија
  UTC+8
  UTC+9:30 / DST: UTC+10:30
  UTC+10
  UTC+10 / DST: UTC+11

UTC+08:00 е часовен појас со отстапување од +08:00 часа од координираното универзално време (UTC). Според стандардот ISO 8601, ова време се претставува како 2024-05-15UTC23:35:54+08:00.

Со население од околу 1,53 милијарди жители (22,5% од светот), ова е најопширниот и најнаселениот часовен појас во светот.

Се користи во сите земји кајшто е застапен кинескиот јазик.

Како стандардно време (цела година)[уреди | уреди извор]

Северна Азија[уреди | уреди извор]

Источна Азија[уреди | уреди извор]

Југоисточна Азија[уреди | уреди извор]

Океанија[уреди | уреди извор]

Недоследности[уреди | уреди извор]

Постојат разни места што географски припаѓаат на појасот, но користат други времиња.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]