90. источен меридијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
90. источен меридијан се наоѓа во Земја
90°
90. источен меридијан

90. меридијан источно Гринич (90° ИГД) — меридијан што се протега од северниот пол, преку Северниот Леден Океан, Азија и Индискиот Океан, Јужниот Океан и Антарктикот, па до јужниот пол.

Овој меридијан образува голема кружница со 90. западен меридијан.

Места[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од северниот пол, па на југ сè до јужниот пол, 90° ИГД минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
90°00′ СГШ 90°00′ ИГД / Северен Леден Океан
81°09′ СГШ 90°00′ ИГД / Карско Море минува веднаш западно од Шмитовиот Остров,  Русија
77°07′ СГШ 90°00′ ИГД /  Русија Кирови Острови
77°06′ СГШ 90°00′ ИГД / Карско Море
75°33′ СГШ 90°00′ ИГД /  Русија
50°01′ СГШ 90°00′ ИГД / Монголија Монголија покраина Бајан-Олги
47°53′ СГШ 90°00′ ИГД /  Кина Синѓанг
Ѓингхај
Тибет
28°19′ СГШ 90°00′ ИГД /  Бутан
26°44′ СГШ 90°00′ ИГД / Индија Индија Западен Бенгал
Асам
Мегалаја
25°16′ СГШ 90°00′ ИГД /  Бангладеш
21°59′ СГШ 90°00′ ИГД / Индиски Океан
60°00′ ЈГШ 90°00′ ИГД / Јужен Океан
66°46′ ЈГШ 90°00′ ИГД / Антарктик Австралиска антарктичка територија, полага право Австралија Австралија

Поврзано[уреди | уреди извор]