Прејди на содржината

Бајан-Олги (покраина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Покраина Бајан-Олги
Баян Өлгий аймаг
Знаме Грб
Местоположба на Бајан-Олги
Главен градОлги
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 45.700 км2 
Население
 •  проценка за  г. 95.758 
 •  Густина 2.10 жит/км2 

Бајан- Олги е покраина на Монголија и се наоѓа на запад од државата. Како покраина е создадена во 1940 година со главен град Олги

Административна поделба на покраината

[уреди | уреди извор]
Дистрикти во Бајан-Олги покраината.
Област монголски Население (1985) Население (1994) Население (2005) Население на центарот на областа(2005) површина (км2) Густина (/км2)
Алтај Алтай 3,400 3,237 3,914 977 3,200 1.22
Алтанцогц Алтанцөгц 3,300 3,038 3,038 1,302 1,800 1.69
Бајанур Баяннуур 4,800 4,507 5,320 2,005 2,300 2.31
Бугат Бугат 3,300 2,777 3,604 1,109 2,000 1.80
Булган Булган 5,000 5,115 5,901 1,298 5,000 1.18
Бујант Буянт 2,300 2,546 3,002 722 1,800 1.67
Делун Дэлүүн 6,600 6,782 8,183 1,507 5,600 1.46
Ногонур Ногооннуур 7,500 * 6,331 6,539 2,160 5,300 * 1.52 *
Олги (град) Өлгий 24,000 21,569 28,248 27,568 100 282.48
Сагсај Сагсай 4,100 3,746 5,185 1,235 3,100 1.67
Толбо Толбо 4,100 3,746 4,260 986 3,000 1.42
Цаганур Цагааннуур - 1,878 1,528 1,270 - -
Ценгел Цэнгэл 6,700 6,539 8,364 1,597 6,500 1.29
Уланхус Улаанхус 7,300 6,807 8,672 1,304 6,000 1.45