Ховд (покраина)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Покраина Ховд
Ховд аймаг
Знаме Грб
Главен градХовд
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 76,100 км2 
Население
 •  проценка за  г. 91.687 
 •  Густина 1,20 /km² жит/км2 


Ховд е една од 21 покраини во Монголија, и е лоцирана во западниот дел на државата. Главниот град на државата е Ховд. Таа е одалечена 1.580 km од Улан Батор.

Население[edit | edit source]

Ховд се разликува по својата мултикултурна средина. Таа е дом на 17 националности и етнитети. Главна група се Халците, а следуваат неколку помали групи (според пописот во 2000):

Население на покраината Ховд [1][2] [3][4]
1956 1960 1963 1969 1975 1979 1981 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2000 2002 2004
42.300 48.000 47.300 54.000 59.200 62.600 64.500 86.831 89.365 87.171 88.494 91.339 91.490 89.326 89.664 91.770

Административна поделба на покраината[edit | edit source]

Области во Ховд.
Области на покраината Ховд
Област монголски
Алтај Алтай
Булган Булган
Бухант Буянт
Чандмани Чандмань
Дарви Дарви
Доргон Дөргөн
Дут Дуут
Ерденебурен Эрдэнэбүрэн
Џаргалант* Жаргалант
Ховд Ховд
Манхан Манхан
Монхаирхан Мөнххайрхан
Мост Мөст
Мјангад Мянгад
Цецег Цэцэг
Ујенч Үенч
Зерег Зэрэг

* - Главниот град на покраината е Ховд

Наводи[edit | edit source]

  1. Statoids (Gwillim Law) web page[1]
  2. National Statistical Office[2]
  3. National Economy of the Mongolian People's Republic (1921 - 1981), Ulaanbaatar 1981
  4. , GeoHive: Global Statistics, [3]