100. источен меридијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
100. источен меридијан се наоѓа во Земја
100°
100. источен меридијан

100. источен меридијан (100° ИГД) — меридијан кој се протега од Северниот пол, низ Северниот Леден Океан, Азија, Индискиот Океан, Јужниот Океан, Антарктикот, сè до Јужниот пол.

100. источен меридијан образува голема кружница заедно со 80. западен меридијан.
Започнувајќи од северниот пол, па сè до јужниот, 100. источен меридијан минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
90°00′ СГШ 100°00′ ИГД / Северен Леден Океан
80°39′ СГШ 100°00′ ИГД / Лаптевско Море
79°51′ СГШ 100°00′ ИГД /  Русија Остров на Октомвриската Револуција, Северна Земја
78°55′ СГШ 100°00′ ИГД / Карско Море
78°16′ СГШ 100°00′ ИГД /  Русија островот Болшевик, Северна Земја
77°57′ СГШ 100°00′ ИГД / Карско Море
76°27′ СГШ 100°00′ ИГД /  Русија
51°45′ СГШ 100°00′ ИГД / Монголија Монголија
42°39′ СГШ 100°00′ ИГД /  Кина
21°42′ СГШ 100°00′ ИГД /  Бурма
20°25′ СГШ 100°00′ ИГД /  Тајланд
12°50′ СГШ 100°00′ ИГД / Тајландски Залив
12°13′ СГШ 100°00′ ИГД /  Тајланд
12°10′ СГШ 100°00′ ИГД / Тајландски Залив
9°47′ СГШ 100°00′ ИГД /  Тајланд островите Пханган и Самуи
9°25′ СГШ 100°00′ ИГД / Тајландски Залив
8°33′ СГШ 100°00′ ИГД /  Тајланд
6°34′ СГШ 100°00′ ИГД / Малачки Проток Минува веднаш источно од островите Лангкави,  Малезија
Минува веднаш западно од Пенаншкиот Остров,  Малезија
2°43′ СГШ 100°00′ ИГД /  Индонезија островот Суматра
0°29′ ЈГШ 100°00′ ИГД / Индиски Океан
2°31′ ЈГШ 100°00′ ИГД /  Индонезија островот Северен Пагаи
2°51′ ЈГШ 100°00′ ИГД / Индиски Океан
60°00′ ЈГШ 100°00′ ИГД / Јужен Океан
65°39′ ЈГШ 100°00′ ИГД / Антарктик Австралиска антарктичка територија Австралија Австралија (се полага право)

Поврзано[уреди | уреди извор]