75. јужен напоредник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Линија преку Земјата
75°
75. јужен напоредник

75. јужен напоредник (75° ЈГШ) — напоредник кој се протега на 75 степени северно од Земјината екваторска рамнина на Антарктикот. Минува низ Јужниот Океан и Антарктикот.

Места[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од нултиот меридијан, па на исток, напоредникот 75° ЈГШ минува низ следниве места:

Координати Континент или океан Белешки
75°0′S 0°0′E / 75.000° ЈГШ; 0.000° ИГД / -75.000; 0.000 (нулти меридијан) Антарктик Земја на Кралицата Мод, полага право  Норвешка
75°0′S 45°0′E / 75.000° ЈГШ; 45.000° ИГД / -75.000; 45.000 Западна Австралиска Антарктичка Територија, полага право Австралија Австралија
75°0′S 136°0′E / 75.000° ЈГШ; 136.000° ИГД / -75.000; 136.000 Аделина Земја, полага право  Франција
75°0′S 142°0′E / 75.000° ЈГШ; 142.000° ИГД / -75.000; 142.000 Источна Австралиска Антарктичка Територија, полага право Австралија Австралија
75°0′S 160°0′E / 75.000° ЈГШ; 160.000° ИГД / -75.000; 160.000 Росова Зависност, полага право Нов Зеланд Нов Зеланд
75°0′S 163°39′E / 75.000° ЈГШ; 163.650° ИГД / -75.000; 163.650 (Јужен Океан) Јужен Океан Росово Море, јужно од Тихиот Океан
75°0′S 137°0′W / 75.000° ЈГШ; 137.000° ЗГД / -75.000; -137.000 Антарктик Росова Зависност, полага право Нов Зеланд Нов Зеланд
75°0′S 150°0′W / 75.000° ЈГШ; 150.000° ЗГД / -75.000; -150.000 Земја на Мери Берд, нема правополагања
75°0′S 90°0′W / 75.000° ЈГШ; 90.000° ЗГД / -75.000; -90.000 Чилеанска Антарктичка Територија, полага право  Чиле
75°0′S 80°0′W / 75.000° ЈГШ; 80.000° ЗГД / -75.000; -80.000 На територијата полагаат право  Чиле и  Обединето Кралство
75°0′S 74°0′W / 75.000° ЈГШ; 74.000° ЗГД / -75.000; -74.000 На територијата полагаат право  Аргентина,  Чиле и  Обединето Кралство
75°0′S 53°0′W / 75.000° ЈГШ; 53.000° ЗГД / -75.000; -53.000 На територијата полагаат право  Аргентина и  Обединето Кралство
75°0′S 61°32′W / 75.000° ЈГШ; 61.533° ЗГД / -75.000; -61.533 (Јужен Океан) Јужен Океан Веделово Море, јужно од Атлантскиот Океан
75°0′S 24°12′W / 75.000° ЈГШ; 24.200° ЗГД / -75.000; -24.200 Антарктик Британска Антарктичка Територија, полага право  Обединето Кралство
75°0′S 20°0′W / 75.000° ЈГШ; 20.000° ЗГД / -75.000; -20.000 Земја на Кралицата Мод, полага право  Норвешка

Поврзано[уреди | уреди извор]