UTC+07:30

Од Википедија — слободната енциклопедија

UTC+07:30 - ознака за временско отстапување од UTC од +07:30.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

UTC+07:30 било користено како летно сметање на времето, и како за стандардно време подоцна во Полуостровот Малезија и Сингапур.[2] Помеѓу 1941 и 1942 година пред јапонската окупација и од 1945 до 1965 година по окупацијата, Полуостровот Малезија и Сингапур користеле UTC+07:30 како летно сметање на времето.[3] Дури подоцна, во 1965 година, било кога Сингапур одлучил да го прогласи UTC+07:30 за свое стандардно време.

Малезиската влада објавила во декември 1981 година дека ќе го прилагоди полуостровското-малезиско време за 30 минути на 1 јануари 1982 година со цел да се одржи заедничкото време со Источна Малезија. Со оглед на блиските односи на Сингапур со Малезија и, исто така, за да се спречи забуна за патниците и стопанствениците, Владата на Сингапур донела многу брза одлука да го следи примерот.[4]

UTC+08:00 е тековниот часовен појас за Малезија и Сингапур и ова стандардно време се користи од 1982 година.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „7:30 AM UTC to Your Local Time Conversion -- TimeBie“. www.timebie.com. Посетено на 10 ноември 2020.
  2. „7:30 UTC“. time.unitarium.com. Посетено на 10 ноември 2020.
  3. „TimeZoneDB“. TimeZoneDB. Посетено на 10 ноември 2020.
  4. „sql - Oracle. Correct offset in timestamp with timezone“. Stack Overflow. Посетено на 10 ноември 2020.
  5. „Singapore Time Zone - SGT“. WorldTimeServer.com (англиски). 2015-12-04. Посетено на 10 ноември 2020.