Московско време

Од Википедија — слободната енциклопедија

Московско време (руски: моско́вское вре́мя, крат. MSK) — часовен појас кој важи за градот Москва и најголемиот дел од западна Русија, вклучувајќи го Санкт Петербург. Броејќи од запад, ова е вториот по ред часовен појас во Русија. На 26 октомври 2014 одговара според зоната: UTC+3 (целогодишна).

Овој часовен појас се користи низ цела Русија за возните редови на железничкиот и бродскиот сообраќај, додека пак возушниот сообраќај се води според месното време. Покрај ова, часовните појаси во земјата се опишуваат во однос на московското време наместо UTC. Така, времето во Јакутск (UTC+9) се наведува како MSK+6.

Употреба[уреди | уреди извор]

Московското време важи во европскиот дел на Русија (западно од Урал), со исклучок на Калининградската Област, каде важи UTC+3 (Калининградско време). Покрај ова, почнувајќи од 30 март 2014 г., московското време важи и во Крим, што уследило по припојувањето на републиката кон Русија.

Во минатото[уреди | уреди извор]

Пред 27 март 2011 г., московското време било во UTC+3 по зимско, а UTC+4 по летно сметање.

UTC+3 исто така важело во европските делови на поранешниот СССР:

Московското летно време (UTC+4) е воведено во 1981 г. и важело во:

Во 1922–30 и 1991–92 г., во Москва важело источноевропското време (UTC+2)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]