Источноафриканско време

Од Википедија — слободната енциклопедија
Часовни појаси во Африка:
црно UTC−01: Зелено‘ртско време.
зелено UTC: Западноевропско време · Средно време по Гринич.
сино UTC+01: Средноевропско време · Западноафриканско време · Западноевропско летно време.
црвено UTC+02: Источноевропско време · Средноафриканско време · Западноафриканско летно време · Јужноафриканско стандардно време.
жолто UTC+03: Источноевропско летно време · Источноафриканско време.
сиво UTC+04: Маврициско време · Сејшелско време.
Шрафираните земји практикуваат летно сметање на времето

Источноафриканското време (крат. EAT) е часовен појас во употреба во источниот дел на Африка. Појасот има отстапување од три часа од UTC (UTC+3), исто како московското време и источноевропското летно време.

Бидејќи појасот претежно му припаѓа на екваторијалното подрачје, во текот на годината нема значителни промени во траењето на денот. Од таа причина земјите во регионот не практикуваат летно сметање на времето.

Источноафриканското време се користи во следниве земји:


Поврзано[уреди | уреди извор]