Дупница

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карта на Бугарија, Дупница е означена

Грб на град Дупница Дупница

Бугарија Бугарија

Површина ? 2
Население 45 791
(според 2006)
Регистарска ознака КН (BG)
Административна поделба Ќустендилска област
Градоначалник Атанас Jанев
Надморска висина 535 m
Мрежно место www.dupnitsa.net
Координати: 42° 16′ С, 23° 7′ И

Дупница (бугарски: Дупница) (поранешно име Марек или Станке Димитров) е град во jугозападниот дел на Бугарија, близу до Софија и Благоевград и е дел од Ќустендилската област. Градот е сместен на западните падини на планината Рила.

Географија[уреди | уреди извор]

Местоположба на градот:

Разстояния от Дупница до некои пооглеми градови (по првокласниот пат[1])
Будимпешта ~ 800 км
Белград ~ 435 км
Ниш ~ 205 км
Перник 35 км
Видин ~ 250 км
Враца ~ 170 км
Монтана ~ 160 км
Софија ~ 50 км
Одеса ~ 1015 км
Варна ~ 510 км
Букурешт ~ 450 км
Русе ~ 370 км
Ќустендил 35 км
Куманово ~ 135 км
Скопје ~ 170 км
Приштина ~ 260 км
Компас
Самоков 35 км
Пловдив ~ 170 км
Јамбол ~ 330 км
Бургас ~ 415 km
Битола ~ 290 км
Охрид ~ 355 км
Тирана ~ 490 км
Валона ~ 560 км
Горна Џумаја 27 км
Свети Врач ~ 90 км
Солун ~ 235 км
Атина ~ 730 км
Смољан ~ 265 км
Одрин ~ 340 км
Истанбул ~ 540 км
Баку ~ 2800 км

Јане Сандански[уреди | уреди извор]

Како мало дете семејството на Јане Сандански се преселило во градот Дупница во Кнежевството Бугариjа, каде завршува основно образование и втори клас гимназија. Во 1897 година, во Дупница, заедно со 7 други младежи го основа друштвото за самообразование и дружење „Младост“. Две години е претседател на друштвото. Од февруари 1899 година Сандански е директор на дупничкиот затвор.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Упатувања со Карти на Гугл