Разговор:Дупница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Еве каде не е во ред (види болдирани зборови):

Дупница (поранешно име Марек или Станке Димитров) е град во jугозападниот дел на Бугарија, близу до Софија и Благоевград и е част од Ќустендилската област. Градот е сместен на западните падини на планината Рила.
Како мало дете фамилиjата на Јане Сандански емигрирала во Кнежеството Бугариjа во градот Дупница, каде завршува основно образование и втори клас гимназија. Во 1897 година, во Дупница, заедно со 7 други млади македонци го основа друштвото "Младост", което има за цел самообразование и дружење. Две години е претседател на друштвото. Во февруари 1899 година Сандански станува како директор на дупничкиот затвор.

И се разбира откога ќе се направи адекватен превод на овие места треба да се провери лексички и семантички дали е исправно.

Па, кориснику Svik те предупредувам во иднина да не го бришеш шаблонот превод во статиите бидејќи може да превземам и други мерки. Твојата активност може да се окарактеризира како вандализам.--brest 07:18, 13 јуни 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Категорија наместо Category, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 00:55, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • карта наместо мапа, англицизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:10, 7 август 2010 (CEST), управуван од Brest.