Рила

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Рила

Рилска Планина

</noinclude>
frameless </noinclude>
Поглед на врвот Маљовица
Највисока точка
Надм. вис. 2.925 м
Истакнатост 1.487 м
Географија

<div class="thumbinner" style="width:Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“px; border-color:infobox;">

Мусала </noinclude> се наоѓа во Бугарија<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Недостасува операнд за *%; left: -325%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Мусала </noinclude>
Местоположба во Бугарија

</noinclude>

Место  Бугарија
Матичен венец Рилско-родопски Масив
Топокарта </noinclude>
Старост на карпата </noinclude>
</noinclude>

Рила — наjвисока планина во Пиринска Македонија, цела Бугарија и на Балканскиот Полуостров. Таа се наоѓа во југозападниот дел на земјата, и во северозападниот крај на Рилско-родопскиот Масив. Највисокиот врв на Рила планина е Мусала, и со своите 2.925 м е и највисокиот на Балканскиот Полуостров.[1] По сртот на Рила поминува главниот бугарски слив, кој се совпаѓа со главниот балкански слив, кој ги дели речните сливови на Црното и Егејското Море. Од планината извираат едни од најголемите и многуводни бугарски реки: Искар, Марица и Места. Просечната надморска височина на Рила е 1.487 м, а вкупната површина е 2.629 км2. Поголемиот дел од високите врвови (2.500 - 2.700 метри надморска височина) имаат алпски изглед. Типичен пример е Маљовица. Остатокот, особено во Источна Рила, претставуваат планински ливади.

Име[уреди | уреди извор]

Се претпоставува дека името Рила има тракиско потекло. Најпрво планината се викала Донука[2], Дунакс, Доункас[3], а подоцна Роула, преименувано во Рила од Словените во V век, што значи „многуводна планина“.[4] На Рила има над 200 езера и бројни минерални извори (Сапарева Бања, Долна Бања, Костенец, Бања и др.).

Географиjа, флора, фауна[уреди | уреди извор]

Огромната купола на Рила се издига над околните планински котлини. Боровечката седловина (1.305 м) го поврзува главниот Мусаленски дел со ридовите Шипочан и Шумнатица на Ихтиманска Средна Гора. Седловината Јундола (1.375 м) и Аврамова седловина (1.295 м) ја поврзуваат Рила со Родопите. Врската со Пирин е седловината Предел (1.140 m), а со Верила Клисурската седловина (1.025 м). Планината Рила е поделена на четири посебни географски делови:

  • Источна Рила
  • Централна Рила
  • Северозападна Рила
  • Југозападна Рила

Галериjа[уреди | уреди извор]

Панорами[уреди | уреди извор]

Панорама на Седумте Езера

Надворешни врски[уреди | уреди извор]