Мусала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Musala.JPG

Врв Мусала

Бугарија Бугарија Бугарија

Површина ? 2
Административна поделба Софиска област
Надморска висина 2925 m
Веб-сајт pss.bglink.net/
Координати: 42° 10′ С, 23° 45′ И
Bulgaria - Rila - Musala april 2006.jpg

Мусала е највисокиот врв на Балканскиот Полуостров. Се наоѓа на планината Рила во Република Бугарија.

„Мусала“ е највисокиот врв во Република Бугарија, и на балканскиот полуостров, со висина од 2925м, измерено од пристаништето во Варна. Се наога на планината Рила, во близина на зимскиот центар Боровец, и на 80км од Софија. Според некој пишувања, името му произлегува од „Мус Аллах“, или „место за молитва“, „врв за молитва“, и името е дадено за време на турското робство. Во периодот 1949-1962, врвот се нарекувал „Сталин“ по името на советскиот диктатор Јосиф Сталин. Преку летото се посетува од многу туристи од светот, но најповеќе од планинари од Бугарија и соседните земји. Средната годишна температура изнесува -2.9С, апсолутната минимална -31.2С, апсолутната максимална 18.7С. Во просек 254 денови во годината врвот Мусала е покриен со снег. Преовладуваат северо-западни ветрови. Најлесниот начин за искачување на врвот Мусала е патеката од Ски центарот Боровец, 10км во една насока. Има лифт, кој води до месноста Јастребец на висина 2369м. Од таму може да се стигне пеш до колибата Мусала (околу 1 час одење), а потоа до самиот врв Мусала (околу 2 часа пешачење) до самиот врв. На околу 200м под врвот се наоѓа „Леденото езеро“ на висина од 2709м, каде што може да се преноќева.