Хисарја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Хисарја
Hisarya - Lovech.jpg
Општи податоци
ГрадЛовеч
ЗемјаБугарија

Тврдината Хисарја се наоѓа во близина на Ловеч, Бугарија.

Била изградена во римско време. Пред оваа тврдина, во 1187 година бил склучен мир помеѓу тогашната бугарска држава и Византија, со кое Бугарија објавила независност. Тврдината била една од последните места кои биле освоени од страна на Османлиите во 1446 година, при што била скоро разрушена. Денеска, тврдината е реконструирана и претставува голема туристичка атракција на Бугарија.