Битка кај Ниш

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битката кај Ниш
Дел од the Османлиски војни во Европа
Датум 28 ноември 1443

place=Ниш, Србија

Место {{{place}}}
Исход Сојузничка победа
Завојувани страни
Османлиско Царство Кралство Унгарија, српски војници

Битката кај Ниш се одвила на 28 ноември 1443 година помеѓу Османлиското Царство и Кралство Унгарија предводени од страна на Јанош Хунјади во сојуз со Србите. Османлиите биле поразени во битката. По ова, Мурат II потпишал мировен договор во рок од десет години, а по ова абдицирал во корист на син му Мехмед II. Кога договорот бил прекршен следната година, Мурат се вратил на Балканот каде победил во Битката кај Варна..[1]

По оваа битка, Ѓерѓ Кастриоти Скендербег ја напуштил османлиската војска заедно со уште 300 Албанци, организирајќи востание против Османлиите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Historians' History of the World By Henry Smith Williams - Page 439