Прејди на содржината

Унгарски поход (1527-1528)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Унгарска кампања
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Датум 1527-8
Место Унгарија
Исход
Австриска окупација на Гиор, Комаром, Буда и Секешфехервар
Завојувани страни
Хабсбуршка Австрија
Свето Римско Царство
Шпанија
Бохемија
Хабсбуршка Хрватска
Папска Држава
Унгарија
Срби
Османлиско Царство
Регион Молдавија Молдавија
Унгарија
Команданти и водачи
Фердинанд I
Карло V
Јован Ненад
Јан Запола
Петру Рареш
Сулејман Величествениот
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

По Мохачката битка, Османлиите биле принудени да се повлечат од Панонската низнина, главно поради ангажирањето на армијата во другите делови од имеријата. Најмногу од повлекувањето на Османлиите искористил Фердинанд I, поради неговите претензии да стане крал на Унгарија. Во 1527 година тој го поразил османлискиот вазал и ги зазел Буда, Комаром и Секешфехервар (1528). Во тој период османлискиот султан Сулејман Величествениот и покрај молбата на неговиот вазал, тој не покренал нова војна.