Битка кај Дубравница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Дубравница
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 1381
Место Дубравница, во близина на Параќин
Исход Српска победа[1]
Завојувани страни
Србија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Цреп Вукослављевиќ

Витомир

Сила
непознато непознато

Битката кај Дубравница се одвила на 25 декември 1381 година на Божик, помеѓу силите на Османлиите и силите на кнезот Лазар Хребелановиќ. Ова претставувала прва битка помеѓу Србија и Османлиското Царство која се одвила по српските земји, во која Османлиите биле поразени.

До битката најверојатно дошло по османлиската победа на Маричката битка и нејзиното ограбување на јужниот дел од Балканскиот Полуостров. По овој пораз, Османлиите не дошле во конфликт со Србија до 1386 година, кога нивната војска под раководство на Мурат I била поразена во Битката кај Плочник.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ćirković, Sima M. and Vuk Tošić, The Serbs, (Blackwell Publishing Ltd., 2004), 83.