Прејди на содржината

Опсада на Кастелнуово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Кастелнуово
Дел од the Османлиско-хабсбуршки војни

Поглед кон градот во 16 век
Датум јули 1539
Место Херцег Нови, денес во Црна Гора
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Шпанска империја Османлиско Царство
Команданти и водачи
франческо де Сармиенто  Хајредин Барбароса
Сила
3,500[1] to 4,000 men[2] 50,000 војници;
200 бродови[1][3]
Жртви и загуби
скоро ситењ убиени;
200 заробени[3][4]
20,000 убиени[4][5]

Опсадата на Кастелнуово се одвила во јули 1539 година во истоимениот град, денешен Херцег Нови во Црна Гора, помеѓу силите на Османлиското Царство и Шпанската империја. Османлиите успеале да го заземат градот.

  1. 1,0 1,1 Fernández p.229
  2. Arsenal p.24
  3. 3,0 3,1 Laínez p.116
  4. 4,0 4,1 Arsenal p.33
  5. Sandoval p.377