Унгарски поход (1527-1528)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Унгарска кампања (1527-1528))
Унгарска кампања
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Датум 1527-8
Место Унгарија
Исход
Австриска окупација на Гиор, Комаром, Буда и Секешфехервар
Завојувани страни
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Хабсбуршка Австрија
Banner of the Holy Roman Emperor without haloes (1400-1806).svg Свето Римско Царство
Flag of Cross of Burgundy.svg Шпанија
Wappen Königreich Böhmen.png Бохемија
CoA of the Kingdom of Croatia.svgХабсбуршка Хрватска
Flag of the Papal States (1808-1870).svg Папска Држава
Coat of arms of Hungary.png Унгарија
Flag of Serbia (1281).svg Срби
Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиско Царство
Регион Молдавија Молдавија
Coat of arms of Hungary.png Унгарија
Команданти и водачи
Фердинанд I
Карло V
Јован Ненад
Јан Запола
Петру Рареш
Сулејман Величествениот
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

По Мохачката битка, Османлиите биле принудени да се повлечат од Панонската низнина, главно поради ангажирањето на армијата во другите делови од имеријата. Најмногу од повлекувањето на Османлиите искористил Фердинанд I, поради неговите претензии да стане крал на Унгарија. Во 1527 година тој го поразил османлискиот вазал и ги зазел Буда, Комаром и Секешфехервар (1528). Во тој период османлискиот султан Сулејман Величествениот и покрај молбата на неговиот вазал, тој не покренал нова војна.